Verktyg

Rörmockning för Nybörjare: Hantera små VVS-reparationer Själv

Att ta itu med små VVS-reparationer själv kan vara både givande och kostnadseffektivt. Genom att förstå några grundläggande principer och utrusta dig med rätt verktyg kan du enkelt hantera vanliga problem i ditt hem. I denna artikel kommer vi att guida dig genom de första stegen av din resa in i rörmokningens värld. Vi kommer att dyka in i den värdefulla informationen om de verktyg du behöver och vikten av att prioritera säkerheten innan du börjar. Låt oss sätta igång och lära oss om de grundläggande verktygen och säkerhetsåtgärderna som kommer att sätta dig på rätt spår för att ta itu med små VVS-reparationer på egen hand.

Grundläggande verktyg och säkerhetsåtgärder

När du står inför ett VVS-problem, kan det vara frestande att snabbt kasta sig in i arbetet med de verktyg som är närmast till hands. Men att vara förberedd och ha rätt verktyg kan spara dig mycket tid och huvudvärk på lång sikt.

 1. Justerbara skiftnycklar: Dessa mångsidiga verktyg är oumbärliga när det kommer till att gripa och vrida rör och muttrar. Se till att investera i några olika storlekar för att vara redo för olika uppgifter.
 2. Tång: En god uppsättning tänger, inklusive både slip- och rörtänger, kommer väl till pass när du behöver hålla fast rör och andra komponenter med stadigt grepp.
 3. Rörmokarband: Dessa elastiska band är användbara för att försegla röranslutningar och förhindra läckage. De är relativt enkla att använda och utgör en viktig del av din VVS-verktygslåda.
 4. Rörklippare: När du behöver anpassa rör till önskad längd är rörklipparen ditt bästa vän. Den ger dig möjligheten att skära rören exakt utan att skapa skarpa kanter.

Innan du börjar arbeta är det viktigt att prioritera säkerheten. Stäng alltid av huvudvattenventilen innan du börjar arbeta med rör för att undvika plötsliga vattenutsläpp. Dessutom, om arbetet innebär elektriska komponenter i närheten av vatten, se till att stänga av den relevanta kretsbrytaren för att förhindra risk för stötar.

Leta och åtgärda vanliga problem:

När en läckande kran håller dig vaken om nätterna eller avloppet bestämmer sig för att göra en spontan pool i din diskho, är det dags att kanalisera din inre VVS-hjälte och dyka in i reparationen. Låt oss utforska några av de mest förekommande VVS-problemen och ta reda på hur du kan ta itu med dem på egen hand.

 1. Läckande kranar: Det högfrekventa droppandet från en läckande kran kan vara irriterande och slösaktigt. För att fixa detta, stäng av vattentillförseln till kranen, demontera kranhandtaget och byt ut den slitna brickan eller packningen. Det är som att ge din kran en ny chans till ett droppfritt liv.
 2. Stoppat avlopp: Ett avlopp som bestämt sig för att gå i strejk kan snabbt bli en huvudvärk. Men innan du ringer en VVS-expert, prova att använda en avloppsrensare eller en ”orm” för att bryta upp blockeringen. Det kan vara både äckligt och tillfredsställande att se skräpet ge vika och vattnet börja rinna normalt igen.
 3. Rinnande toalett: Om din toalett har blivit en vattenshow som aldrig slutar, behöver du inte panikera. Öppna toalettcisternen och justera ibland flottören eller byt ut en trasig stoppkran. Det är som att dirigera en ny symfoni, fast med vatten.
 4. Sprickor i rör: En synlig spricka i ett rör kan få ditt hjärta att hoppa över ett slag, men det är något du kan ta itu med. Använd en rörklippare för att ta bort den skadade delen och installera en ny bit med hjälp av lämpliga kopplingar. Det är som att ge dina rör ett litet plåster.

Rinnande toalett

När din annars pålitliga toalett plötsligt bestämmer sig för att delta i en oändlig maraton av vattenflöde, kan det kännas som om du hamnat mitt i en komisk sketch. Men oroa dig inte, du behöver ingen regissör för att lösa detta skämt. Följ dessa steg för att få din toalett att återgå till sitt normala, vattenbesparande själv.

 1. Lyft av locket: Det första steget är att avslöja skurken, eller i detta fall, källan till det ständiga vattnet som rinner. Ta av toalettcisternens lock och titta in. Ibland kan en enkel justering vara allt som behövs.
 2. Kontrollera flottören: Du kommer att stöta på en färgglad figur som kallas flottören. Det är den som bestämmer när vattnet ska sluta rinna efter att du har spolat. Om den är inställd för högt kan vattnet fortsätta rinna. Justera flottören genom att böja den försiktigt eller använda de justerbara skruvarna om det är nödvändigt.
 3. Kolla på kedjan och stoppkranen: Följ kedjan som är kopplad till flottören. Den är ansluten till en stoppkran som reglerar vattenflödet. Om kedjan är för lång eller kort kan den påverka toalettens funktion. Se till att kedjan har rätt mängd spelrum så att flottören kan stänga av vattnet ordentligt.
 4. Byt ut trasiga delar: Om flottören eller stoppkranen är trasiga, kan det vara dags för en stjärnroll. Besök din lokala järnhandel och köp rätt delar. Att byta ut dem är som att ge din toalett en fräsch ny uppsättning kläder.
 5. Dubbelkolla för läckage: Innan du sätter tillbaka locket, se till att vattnet har slutat rinna och att det inte finns några läckage i cisternen. Testa spolningen igen och se till att vattnet stannar när det ska.

Sprickor i rör

När ditt hem börjar kommunicera med dig genom små vattenfontäner som dyker upp på de mest oväntade platserna, kan det vara lätt att känna sig överväldigad. Men innan du ropar på hjälp, låt oss utforska hur du kan hantera dessa sprickor som en VVS-expert och återställa ordningen i ditt röriga rörlandskap.

 1. Lokalisera sprickan: För att börja detta äventyr behöver du hitta källan till kaoset. Följ vattnets väg och leta efter synliga sprickor eller läckage längs rörets yta. Om du hittar en liten spricka som liknar en liten flod kan du vara på rätt spår.
 2. Stäng av vattnet: Innan du kliver in på arenan, se till att stänga av huvudvattenventilen. Detta är ett viktigt steg för att undvika en plötslig överraskning av vattenstrålar när du börjar arbeta med röret.
 3. Rengör och förbered: Innan du börjar reparationen, se till att ytan runt sprickan är ren och torr. Använd sandpapper eller en borste för att ta bort eventuell rost eller smuts. Detta kommer att hjälpa dig att skapa en bättre grund för reparationen.
 4. Använd en rörklippare: Det är dags att klippa bort den skadade delen av röret. Mät och markera noggrant den del du behöver ta bort med en penna eller markör. Positionera rörklipparen på rätt ställe och klipp med jämnt tryck tills du har avlägsnat den skadade delen.
 5. Installera en ersättningsbit: Ta din nya bit av rör och applicera en lämplig rörbindning eller fogmassa på ändarna. Skjut försiktigt in den nya biten på plats och se till att den sitter stadigt. Använd en rörkoppling för att ansluta de två ändarna om det behövs.
 6. Testa reparationen: Innan du sluter ridån på detta VVS-drama, se till att allt är i skick. Öppna huvudvattenventilen och låt vattnet flöda igenom röret. Håll ett vakande öga på den tidigare skadade delen och kontrollera noggrant att inga läckage dyker upp.

Lämna ett svar