Lucia och mina tankar kring det

God morgon  Vaknade upp och fick se att min vän Stina fått bebis inatt, en liten lillebror och kan knappt bärga mig tills i mars när vi får se vem som bor inuti min mage. Jag har verkligen ingen ”känsla” över vad det är för kön (vilket egentligen är orelevant då det vi hoppas på är ett välmått och friskt barn) men klart att vi är nyfikna och funderar även om jag tror på ytterligare en liten flicka. Det är även vad barnen hoppas på men vi får se.

Lucia idag och vi ska iväg till förskolan efter lunch för att se på barnen, Mathilde och Livia blir tomtenissor i år och ska försöka leta rätt på röda strumpbyxor såhär i sista stund som alltid men vet att vi ska ha det någonstans här hemma. Apropå lucia och luciatåg har det ju varit delade åsikter och en stor debatt kring de hela sista veckorna och känner någonstans att det är urlöjligt att det kan väcka så mycket hat, inte minst mot små barn som många gånger inte ens vill delta i luciatåg oavsett ålder. För vem firar man egentligen? inte är det för barnens skull, de har inget stort behov utav det utan återigen är det föräldrarnas ego och de äldre (framförallt) som tycker att det minsann ska vara så. ”Det har ju aaaaalltid varit så”…

Jag har själv varit lucia och tärna, jag har för er som inte vet gått i musikklass som yngre och där förbereddes det långt innan med stämmor och uppdelningar inför vår årliga julkonsert som var i Sankt Görans kyrka i Stockholm. Jag gick i mellanstadiet och det var något som vi alla såg fram emot i klassen men för många förskole- och skolbarn är det inte alls roligt. Inte bara pressen utöver vem som får ”flest röster” och blir utvald utan också dessa grupperingar över vad man ska- och inte ska vara. Ja, jag instämmer det är otroligt vacker att se och lyssna på men varför inte överlåta det till de som kan- och vill, oftast de musikaliskt inriktade, musikskolor, kyrkor och dylikt så slipper barnen den pressen?

Sedan huruvida det ska vara en man eller kvinna låter jag vara osagt, när det gäller barn däremot kan de få vara precis vad de vill, om de vill för där ska det vara för deras skull, inget annat. Oavsett snopp eller snippa!